اخبار گردشگری

روز مازندران ، تحکیم هویت فرهنگی مازندران

براساس بخشنامه سال ۱۳۸۸ سازمان میراث فرهنگی کشور مبنی بر انتخاب روزی با عنوان روز مازندران ، پژوهشگران و فعالان حوزه فرهنگ و تمدن استان با هم اندیشی و همفکری ۱۴ آبان را به خاطر بیعت مردم این استان با حسن بن زید علوی بنیان گذار نخستین حکومت شیعی علوی به نام روز مازندران انتخاب کردند .
بیعت مردم مازندران با حسن بن زید علوی در ۱۴ آبان سال ۲۴۳ شمسی مطابق با عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری رخ داد.
پیش از این نامگذاری ، اجرا و احیای برخی رسوم و سنت ها به برخی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ها و تعدادی موسسات خلاصه می شد اما این روند با تغییر اکنون به یک جریان منسجم مبدل شد .
هم اکنون حدود ۷۰ تشکل و سازمان های مردم نهاد و موسسه فرهنگی که در عرصه فرهنگ و هنر در سطح کشور فعالیت می کردند با تشکیل ‘ بنیاد هم اندیشان تبری ‘ در مرکز کشور اجرای آئین ها و رسوم مربوط به استان مازندران را پیگیری و اجرا می کنند و قدم در راه حفظ و احیای این بخش از فرهنگ و تمدن استان گذاشته اند.
از این جهت ثبت روزی با عنوان این استان باعث گرد هم آمدن جمعی از علاقه مندان احیای سنت های فراموش شده و حفظ آیین ها و ارزش های فرهنگی زاد بوم خودشان شده است.
روز مازندران بهانه ای است برای کنارهم بودن، سرودن ، گفتن و شنیدن. حالا هرکسی و گروهی که دل درگروه فرهنگ و سنن تاریخی و تمدنی خود دارد به ابتکار و سلیقه اش برای گرامی داشت این روز قدمی بردارد.
ستاد بزرگداشت روز مازندران اجرای برنامه های امسال برای گرامیداشت این روز را از پنجم تا چهاردهم آبان در دستور کار خود قرار داده است که رونمایی از ۲۰ جلد کتاب نویسندگان مازنی ، بزرگداشت روز مازندران در مدارس و دانشگاهها ، همایش های دشون پزان و تیرماه سیزده شو (لال شو) از جمله برنامه هایی است که این ستاد در دستور کار برنامه های امسال خود قرار داده است .
** روز مازندران ، سرآغاز همراهی جمعی برای احیای سنت های کهن
دبیر اجرایی ستاد بزرگداشت روز مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : نامگذاری ۱۴ آبان با عنوان روز مازندران ،همراهی و هسویی تشکل های فرهنگی و هنری مازنی را در اقصی نقاط کشور فراهم کرد .
محمدرضا حسن پور افزود : تا پیش از نامگذاری این روز به عنوان روز مازندران برنامه های سنتی و بومی استان جسته و گریخته توسط برخی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ها و برخی موسسات فرهنگی و هنری انجام می شد ، ولی از سال ۱۳۸۸ و نامگذاری ۱۴ آبان به عنوان روز مازندران ، حرکت جمعی سازمان ها و تشکل ها مردم نهاد و موسسات فرهنگی و هنری مازندرانی سراسر کشور برای احیای رسوم ، آیین های این خطه از شمال آغاز شد .
این فعال حوزه فرهنگ بومی مازندران گفت : یکی از بهترین تجربه های حضور و فعالیت همگانی برای حفظ میراث و سنت های مازندران در سال ۱۳۹۴ با حضور بیش از ۳۰ تشکل و موسسه فرهنگی و هنری و برگزاری برنامه هایی با رنگ و بوی سنت و بومی محقق شد و از آن سال تاکنون مجموعه هایی با حوزه فعالیت در خارج از مازندران اما با تعصب و عرق به فرهنگ بومی این استان در این عرصه وارد شدند .
** همراهی ۷۰ موسسه و تشکل در برگزاری مراسم روز مازندران
به گفته حسن پور اکنون برنامه های بزرگداشت روز مازندران با حضور و فعالیت ۷۰ تشکل و سازمان مردم نهاد و موسسه فرهنگی و هنری علاقه مند به فرهنگ و رسوم این استان انجام می شود .
وی ادامه داد : سال گذشته با گردهمایی همگانی مجموعه ها ، حدود ۶۰ برنامه با رویکرد احیای برخی آداب و رسوم فراموش شده مازندران به مدت یک هفته برگزار شد .
دبیر اجرایی ستاد بزرگداشت روز مازندران از حضور همین تعداد تشکل و موسسه فرهنگی و هنری در برگزاری مراسم و آیین های امسال هفته بزرگداشت روز مازندران خبر داد و اضافه کرد : در این برنامه های پیشنهاد شده ، اجرای آداب و رسوم سنتی که گرد فراموشی بر آنها قرار گرفته است در دستور کار قرار دارد .
** حضور پرشور مردم در آیین های سنتی ؛ بازگشت به اصل خویش
حسن پور از مردم به عنوان پای ثابت شرکت کننده در برنامه های روز مازندران نام برد و گفت : تجربه برگزاری مراسم روز مازندران در این سال ها نشان داده است که مردم علاقه مند به آداب و رسوم سنتی هستند و این علاقه نیز گام برداشتن در مسیر گردگیری از آب و رسوم و فرهنگ بومی را روان تر می کند.
وی با اشاره به اینکه برنامه امسال هفته بزرگداشت مازندران نیز با حضور تشکل ها و موسسات متعدد در حوزه فرهنگ و تاریخ استان برگزار خواهد شد ، ادامه داد : خودجوشی و مردمی شدن برگزاری این برنامه ها مورد تاکید ستاد بزرگداشته هفته مازندران است تا از این طریق حفظ سنت و رسوم کهن مازندران به حس و وجدان جمعی در استان تبدیل شود.
این مورخ مازندرانی حضور واستقبال مردم مازندران برای شرکت در مراسم روز مازندران را نشان دهنده تشنگی جامعه در خصوص سنت و تمدن استان خویش دانست و گفت : به نوعی امروز مردم ما در حال بازگشت به اصل خود هستند .
** آئین های روز مازندران امسال با حال و هوای ماه صفر
محقق و پژوهشگر فرهنگ مازندران نیز در خصوص روز مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : از سال ۱۳۸۸ و با نامگذاری ۱۴ آبان به عنوان روز مازندران برنامه ریزی برای اجرای فعالیت های احیای رسوم و سنت مازنی رقم خورد .
علی رمضانی پاچی افزود : با توجه به ضرورت و اهمیت سنت و آداب مازندران براساس تصمیم ستاد بزرگداشت روز مازندران در طول یک هفته این برنامه ها اجرا می شود .
وی ادامه داد : در این مدت یک هفته ای با حضور مجموعه ها و تشکل ها ، برنامه هایی با رنگ و بوی محلی و بومی ویژه مازندران در شهرستان ها برگزار می شود .
این پژوهشگر و مورخ مازندرانی گفت : با توجه به قرار گرفتن روز مازندران امسال در ایام عزاداری ماه محرم صفر برنامه های این روز نیز رنگ و بوی این ماه به خود می گیرد .
وی ادامه داد : برگزاری تعزیه های سنتی ، امیری خوانی ، شونیشت و حضور برگزار کنندگان با لباس و پوشش محلی از جمله برنامه های امسال روز مازندران است .
رمضانی پاچی امیدوار است که با مردمی شدن برگزاری مراسم و آیین های روز مازندران این فرهنگ حفظ و احیای سنت های قدیمی در میان مردم نیز رسوخ کند .
حال که نامگذاری روزی با عنوان روز مازندران در تقویم کشور باعث ایجاد چنین حرکت انسجام بخش گروه ها و تشکل ها برای حفظ و احیای رسوم و سنت های قدیمی این استان شده است ، دبیرخانه بزرگداشت روز مازندران اکنون چشم انداز و تاکیدی که دارد بر مردمی کردن این برنامه هاست تا مردم با حس این دغدغه حفظ سنت ها وارد این گود احیا شوند .
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیکلایی ** انتشاردهنده : حسن فلاحتی
۲۰۹۶/۱۶۵۴

انتهای پیام /*


فرهنگی


روز مازندران


تحکیم هویت


مازندران