اخبار گردشگری

شبیخون حفاران به بزرگترین قلعه نظامی جهان در پیشوا

گزارش صبح شنبه خبرنگار ایرنا از محل این قلعه حاکی است غارتگران آثار تاریخی، گودالی به ژرفای چندمتر کندند و پس از روشن شدن هوا پا به فرار گذاشتند.
قلعه تاریخی ایرج که ساخت آن در برخی منابع و اسناد به دوره ساسانیان و برای مقابله با حمله دشمن نسبت داده شده در نزدیکی روستای عسگرآباد قرار دارد.
بر اساس آنچه در ویکی پدیا درباره این قلعه آمده ذکر شده است: «ژان دیولافوا» و «کلایس» دیرینه ‌شناسان اروپایی در این باره تحقیق کرده‌اند و کلایس در مورد قلعه ایرج آورده ‌است که درازای شمالی – جنوبی قلعه ایرج ۱۲۱۴ متر و پهنای خاوری – باختری آن ۱۱۵۰ متر است که با هیچ یک از قلعه‌های خشتی و تاریخی جهان قابل مقایسه نیست.
مسئولان میراث فرهنگی از جمله رئیس اداره میراث شهرستان پیشوا از این قلعه به عنوان بزرگترین قلعه خشتی نظامی جهان یاد می کنند.
قلعه ایرج یازدهم شهریور ۱۳۸۲ خورشیدی به شمار ۹۸۳۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده که با وجود پیشینه و ویژگی های منحصر به فرد آن به علت بی توجهی متولیان، تاخت و تاز عوامل طبیعی و دخالت های انسانی در معرض نابودی قرار گرفته است.
این قلعه در سال های گذشته فرآیندهای ثبت جهانی را گذارند اما به علت وضعیت نابسامان به ثبت جهانی نرسید؛ مسئولان کاشت محصولات کشاورزی در عرصه قلعه را یکی از علت های ثبت نشدن آن در سیاهه آثار جهانی اعلام کرده اند.
شمار زیادی از کشاورزان منطقه در عرصه این قلعه به زراعت مشغولند و بسیاری از آنان برای جبران کمبود آب، با مجوز و بدون مجوز استخر حفر کرده اند و این اثر مهم تاریخی را در معرض نابودی قرار داده اند.
اقدام حفاران غیرمجاز و شبیخون به این اثر کهن با سودای یافتن گنج انجام شده که سبب تخریب برخی دیواره های آن شده است.

** میراث فرهنگی: نیرو نداریم
رئیس میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان پیشوا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که این اداره تنها دو نفر نیرو دارد که یکی از آنان اداری و دیگری جزو یگان حفاظت است که با یک نفر نمی توان از دهها اثر تاریخی منطقه حفاظت کرد.
مجید ژاله نیا گفت: کارشناسان میراث فرهنگی شهرستان پیشوا با آگاهی از حفاری صورت گرفته در قلعه ایرج، در محل حاضر شدند و گزارش این اقدام مجرمانه را به نیروی انتظامی و اداره کل میراث فرهنگی استان تهران ارسال کردند.
وی تاکید کرد: هرگونه حفاری در قلعه ایرج با دست یا خودرو سنگین و لودر باید زیر نظر میراث و با حضور کارشناسان انجام شود در غیر آن، این اقدام تخلف است و برای مرتکبان پرونده قضایی تشکیل می شود.
ژاله نیا برای حفاظت از آثار تاریخی منطقه از اعضای شورای اسلامی و دهیاری روستای عسگرآباد درخواست یاری کرد.
شهرستان پیشوا با ۴۰ اثر تاریخی در جنوب شرق تهران واقع شده است.
قلعه ایرج، در ضلع شمالی کمربندی شمالی ورامین – پیشوا در روستای عسگرآباد واقع شده است.
تهرام/۷۲۵۴/۱۰۰۸/
خبرنگار: سید حسن میری

انتهای پیام /*


اجتماعی


حفاری غیر مجاز


اثر باستانی


ورامین