اماکن دیدنی ایران, رپرتاژ خبری

مقبره باباکوهی شیراز

شیراز معروف به شهر ادب و فرهنگ همواره دارای جذابیت های بی شماری برای گردشگران داخلی و توریست های خارجی بوده است. جاذبه های بی نظیری همچون مسجد نصیرالملک معروف به مسجد صورتی، باغ موزه هفت تنان، باغ جنت، باغ نارنجستان و…سفر به این شهر را به یکی از فراموش‌ نشدنی مقاصد گردشگری تبدیل کرده است. یکی از هزاران جاذبه شیراز آرامگاه بابا کوهی است که احتمالا نام آن را کمتر از آرامگاه سعدی و حافظیه شنیده باشید. در این مقاله از آس چارتر سعی داریم شما رابا این مقبره تاریخی آشنا کنیم، همراه ما باشید. برای سفر به شیراز کافی است از سایت آس چارتر بلیط هواپیما چارتر را تهیه کنید و سپس سفر کنید.
معرفی مقبره باباکوهی شیراز
این آرامگاه با چشم اندازی زیبا، مقبره یکی از مشایخ‌ بزرگ‌ و مورد احترام فرقه صوفیه‌ می باشد. آرامگاه بابا کوهی در دامنه یکی از کوه های رشته کوه‌های شمالی شیراز، در محل تنگ الله اکبر و در سمت چپ دروازه قرآن واقع شده و قدمت ساخت آن مربوط به زمان حکومت آل بویه است. به علت قرار گرفتن مقبره شیخ بزرگ واقع در این کوه، نام کوه نیز به کوه صبوی یا کوه بابا کوهی معروف شده است. در محل این کوه دو غار دیده شده که یکی از آنها در زمان های گذشته به عنوان محل زندگی عارف بزرگ مورد استفاده بوده و امروز خالی است و غار دیگر نیز امروزه مکان آرامگاه ابوعبدالله محمد بن عبدالله مشهور به ابن باکویه است. ایوانی در مقابل این غار به وسیله گچ و سنگ ساخته شده و قطعه سنگی نیز در این ایوان وجود دارد که تاریخ 1001 هجری قمری روی آن حک شده است. مقرنس ها و کاشی کاری های بسیار چشم نواز ایوان مقبره بیش از هر چیزی جلب توجه می کند.

تاریخچه مقبره باباکوهی شیراز
تاریخچه ساخت آرامگاه بابا کوهی به شکل امروزی به سال 1001 برمی گردد و سنگ قبر شیخ ابن باکویه اولین بار به وسیله فرهاد میرزا معتمدالدوله حاکم فارس نصب شد. بالاتر از آرامگاه بابا کوهی، مقبره ای به نام کوچک‌علی نیز دیده می شود. در سال 1391 آرامگاه بابا کوهی تحت نظر اداره اوقاف شیراز مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در ابتدا تصمیم داشتند که این آرامگاه به امامزاده ای تبدیل شود، اما به دلیل اینکه آرامگاه ابن باکویه با شماره ثبت 3285 در اسفند ماه سال 1379 هجری شمسی در لیست آثار ملی قرار گرفته بود، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با این کار به مخالفت پرداخت و سرانجام در سال 1392 بازسازی و تعمیرات آرامگاه خاتمه یافت. آس چارتر بهترین مرجع ارائه دهنده بلیط هواپیما بندرعباس شیراز در مشهد است.
باباکوهی چه کسی بود؟
شیخ ابو عبدالله شیرازی ملقب به باباکوهی در سال 337 هجری قمری چشم به جهان گشود و در سال 442 هجری قمری درگذشت. سنگ قبر این شیخ توسط فرهاد میرزا معتمد الدوله والی شهر فارس نصب شده است. در زیر این سنگ قبر کتیبه‌ای وجود دارد که سال 1001 هجری قمری بر روی آن نوشته شده است. شیخ لقب بابکوهی را به دلیل سالک بودنش گرفت و تا به امروز این لقب بر روی وی باقی ماند. او در دوران جوانی کسب علم و دانش را آغاز کرد و با علمای دوران زندگی خود مانند ابو سعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری دیدن کرد. شیخ از این علما کسب علم کرد و از آنها چیزهای زیادی آموخت. یکی از شعرای قرن نهم به نام حامی در نفحات الانس نام این شیخ را بسیار یادآوری کرده است. این شیخ مسافرت‌های زیادی انجام داده و از محضر علمای زیادی استفاده کرده است. او در پایان زندگی خود به شهر شیراز بازگشته و در کوی صبوی به عزلت نشسته است. شیخ در این مکان نیایش‌های زیادی انجام داد و سرانجام در سال 442 از دنیا رفت. شیخ ابو عبدالله در همین مکان به خاک سپرده شد و بعد از مرگ وی این مکان تبدیل به آرامگاهی برای بازدید علاقمندان به شیخ شد. این شیخ یکی از شعرای دوران خود بوده و چند دیوان از وی برجای مانده است. اما بعضی از علما بر این باور هستند که باباکوهی شاعر نبوده و فقط این دیوان به او نسبت داده شده است. گفته می ‌شود که این دیوان متعلق به یک صوفی دیگر بوده که در قرن نهم و دهم زندگی ‌کرده است. در این دیوان برخی از اشعار حافظ که در قرن هشتم زندگی می ‌کرده است دیده می‌ شود. او در دوران شیخ محمد در دوره عضدالدوله دیلمی، شرف الدوله، صمصام الدوله و .. زندگی کرده و باید گفت که زمان 6 تن از امیران آل بویه را درک کرده است.

جاهای دیدنی اطراف آرامگاه بابا کوهی شیراز
در کوه باباکوهی یا در واقع همان کوه صبوی دو غار وجود دارد. یکی از این غارها در گذشته محلی برای عبادت و گذران زندگی یکی از عارفان بوده‌ است. در داخل غار دیگر آرامگاه ابو عبدالله محمد بن عبدالله معروف واقع شده که در قسمت جلوی آن ایوانی از جنس سنگ و گچ قرار دارد. در داخل ایوان قطعه سنگی وجود دارد که تاریخ 1235 روی آن نوشته شده است. در این مجموعه زیبا می‌ توان شاهد چشمه زیبایی بود. چند اتاق نیز در این مکان وجود دارد که مربوط به دوره قاجار بوده و یکی از آثار موید الدوله طهماسب میرزا نوه فتحعلی شاه است. باید گفت که این اتاق‌ها و گنبد در سال 1275 هجری قمری ساخته و دوباره مرمت و بازسازی شدند. البته باید بدانید که آرامگاه باباکوهی بالاتر از این اتاق‌ها واقع شده است. این اتاق مربوط به آرامگاه تزئینات خاصی ندارد. یک حوض سنگی نیز در این مکان وجود دارد که درختان زیادی در اطراف آن کاشته شده‌اند. این درختان بسیار کهنسال بوده و عمر زیادی دارند. باتهیه بلیط لحظه آخری مشهد شیراز از سایت آس چارتر از تخفیفات و مزایای ویژه ای برخوردار شوید.
بهترین زمان بازدید از مقبره بابا کوهی
آرامگاه بابا کوهی را در هر ساعت از روز می ‌توانید ببینید و بازدید از آن رایگان است. بهترین زمان بازدید از مقبره و گردشگاه بابا کوهی فصل بهار است، چراکه با وجود هوایی مطلوب و دلپذیر، صعود از کوه تجربه‌ ای لذت‌ بخش ‌تر خواهد بود. همچنین روزهای تعطیل و جمعه‌ها صبح و عصر، محبوب ‌ترین زمان‌های بازدید از این مجموعه است. البته باید شلوغی را در چنین روزهایی در نظر داشته باشید.

مسیر دسترسی به مقبره باباکوهی شیراز
آرامگاه بابا کوهی در دامنه کوهی از رشته کوه های شمالی شیراز ودر سمت چپ دروازه قرآن قرار دارد.