اماکن دیدنی ایران

حکایت آبشاری که حکم گنج را دارد


قاصدک 24

آبشار گنج نامه با سنگ‌نبشته کنده‌کاری‌شده‌اش در دل کوه، نزدیکی شهر همدان و در دامنه صخره‌های کوه الوند قرار دارد.

نام این آبشار در شمار فهرست آثار طبیعی ایران جای دارد. آبشار گنج‌نامه ۱۲ متر بلندا دارد که در پایین آن گودال‌هایی درگذر زمان و فشار آب پدید آمده است.
به گزارش ویزیت ایران آب آبشار، رودخانه 6 کیلومتری گنج نامه را می سازد و دشت‌های اطراف را سیراب می کند و به باغ های پیرامون می‌رسد. این آبشار که در سراسر سال جاری است در زمستان‌ها یخ‌ و قندیل می‌بندد که جذابیتی خاص را برای یخ نوردان به ارمغان می‌آورد همچنین در تابستان نیز کوه نوردان و سنگ نوردان را برای صعود به دیواره های آبشار گنج نامه و پیرامون آن می‌کشاند.
در زبان فارسی گنج‌نامه معنی حکایت و داستان گنج را می‌دهد و بیشتر مردم فکر می‌کردند که راز و رمز گنجی نهان در این لوح‌ها حجاری‌شده است.
کتیبه‌ها گنج‌نامه برجسته نیستند بلکه به سمت داخل فرورفته‌اند و هرکدام مربع‌مستطیل ۳۰ سانتی‌متر هستند همچنین در اطراف کتیبه‌ها سوراخ‌های منظمی وجود دارد و تاریخ‌نگاران بر این باورند شاید این سوراخ‌ها برای در و یا پوششی بوده که به‌مرور زمان از بین رفته است.
در کنار آبشار دو کتیبه‌ی سنگی از دوران هخامنشی دیده می‌شود که 2500 سال عمر دارند.
سنگ‌نوشته‌ها به دستور داریوش بزرگ شاهنشاه هخامنشی، پس از فرمان برافراختن سنگ‌نوشته بیستون، در اینجا استوار شده است.
در سوی راست سنگ‌نوشته داریوش، سنگ‌نوشته‌ای از شاهنشاه خشایارشا نیز به یادگار مانده است.
هدف پادشاهان هخامنشی از حجاری این سنگ‌نوشته‌ها در گنج‌نامه این بود که علاوه بر ستایش اهورامزدا، اندیشه‌ها و باورهای قلبی خود را برای رهگذرانی که از این منطقه عبور می‌کردند یادآوری کنند.
این سنگ‌نبشته‌ها گنج نامه، جنگ نامه و نبشت خدایان نیز نامیده شده است.
«خدای بزرگ است اهورامزدا که این سرزمین را آفرید که مردم را آفرید که شادی را برای مردم آفرید که داریوش را شاه کرد». الواح‌ گنج‌نامه در سال 1320 توسط اوژن فلاندن، نگارگر و باستان‌شناس فرانسوی و به همراه متخصصان خطوط باستانی رمزگشایی و ترجمه شدند.
ساختار زمین‌شناسی الوند سنگ های گرانیت و کوارتز و آهک را نشان می دهد، به دوران کرتاسه نزدیک به 100 میلیون سال پیش بازمی‌گردد و درون سازند آهکی قم جای دارد.
در این روزها که به دلیل شیوع ویروس کرونا بیشتر در خانه می‌مانیم، شما می‌توانید از طریق آدرس https://hamedan.mcth.ir به صورت مجازی از این آبشار زیبا بازدید کنید.