گردشگری و توریسم

کارگروه نظارت جامع بر محتوای کتاب‌های درسی تشکیل شد

به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، حسن ملکی در پی حواشی ایجاد شده در خصوص تصویر قرآن در نگاره کتاب فارسی پایه اول و جلد کتاب ریاضی سوم ابتدایی و ابراز تأثر شدید و قول اصلاح این موارد در کتاب های سال آینده دستور تشکیل کارگروه نظارت جامع بر کتاب های درسی را صادر کرد.

معاون وزیر آموزش و پرورش در این مأموریت تاکید کرد: “کتاب درسی به‌عنوان یک رسانه‌ مهم و بی‌بدیل ابعاد و ظرایف متعدّدی دارد. یکی از آنها بُعد تصویری و نمادی این رسانه است که طراحی و استقرارشان در متون آموزشی از اهمیّت بسیار بالایی برخوردار است. برای بررسی دقیق کتاب‌ها از این منظر و حصول اطمینان از مقبولیّت آن‌ها مأموریت داده می‌شود با همفکری و مشورت با معاونان و مدیران کل محترم دفاتر سازمان و افراد دیگر،  کتاب‌های درسی همه دوره‌های تحصیلی از جهت محتوا و تصاویر بررسی شود.

ملکی در این ماموریت از اعضای کارگروه خواست ضمن بررسی و اصلاح شاخص های محتوایی به چند پرسش در بررسی کتاب های درسی پاسخ داده شود. بخشی از این سوالات بدین شرح است. آیا  محتوا و تصاویر چاپ شده در کتاب‌های مختلف با دلالت های اسناد بالادستی، فرهنگ، ارزش‌ها و انتظارات اجتماعی جامعه ما تناسب لازم را دارد؟ آیا طرح روی جلدکتاب‌های درسی باتوجّه به نوع درس و جهت‌گیری‌های محتوایی هرکتاب ازمقبولیت لازم برخوردار است؟ آیا عناصر و اجزای هریک از تصاویر به تنهایی و در ارتباط با کل طرح از تناسب و مقبولیت لازم برخوردار است؟ آیا عکس‌ها و تصاویر متون و روی جلد از ویژگی‌های هنری و زیبایی‌شناسی لازم برخوردار می‌باشند؟

براساس این حکم، اولویت اول این کارگروه بررسی کتاب‌های درسی تولید شده تا سال تحصیلی۱۴۰۰- ۱۳۹۹ است و تمامی کتاب‌های درسی پس از بررسی در این کارگروه اصلاح و یا بازتولید خواهد شد.

این کارگروه زیر نظر مستقیم ریاست سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی فعالیت خواهد کرد.

به گزارش ایرنا،  تغییر اعمال شده در تصویر روی جلد کتاب ریاضی سوم دبستان پس از گذشت چند روز از آغاز سال تحصیلی و توزیع کتاب های درسی در میان دانش آموزان مورد نقد برخی کاربران در فضای مجازی قرار گرفت.

در مقایسه تصویر روی جلد کتاب ریاضی سوم دبستان چاپ سال تحصیلی ۱۳۹۹ با همین کتاب در سال های گذشته مشاهده می شود که تصویر دختران با لباس فرم مدرسه و برخی از مفاهیم ریاضی از کنار دانش آموزان پسر حذف شده است و در تصویر جدید فقط چند پسر مشغول بازی هستند.

برخی کاربران با انتقاد به این اقدام سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، حذف دختران از تصویر روی جلد کتاب ریاضی دبستان را بر مبنای تبعیض جنسیتی عنوان کردند.  

محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش به دنبال این این اتفاق، گفت: بابت بی‌سلیقگی انجام‌ شده در کتاب ریاضی سوم دبستان عذرخواهی کرده و آن را اصلاح می‌کنیم.

وی افزود: در آموزش‌وپرورش تربیت نسل آینده را به زنان محول کردیم زیرا بیش از ۶۰ درصد نیروهای آموزش و پرورش را زنان تشکیل می‌دهند.

حاجی میرزایی ادامه داد: ساختن آینده، نسل نو و شکل گیری شخصیت و هویت نسل، چه در مقام مادر چه در مقام معلم، زنان نقش ویژه‌ای دارند. همچنین بیش از نیمی از دانش آموزان کشور هم دختران هستند لذا تبعیض دیرینه جنسیتی که در دسترسی به آموزش وجود داشت، به طور کامل برطرف شده است و امروز هیچ دختری در هیچ نقطه‌ای از ایران محروم از تحصیل نیست و اگر فکر کنیم که پایه اصلی عدالت اجتماعی در توزیع برابر فرصت‌های یادگیری است، فرصت‌های یادگیری خوبی را در برابر دختران قرار دادیم و آثارش را نیز مشاهده می‌کنیم و در مسابقات و المپیادها بیش از نیمی از شرکت کنندگان دختران هستند.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: یک بی‌سلیقگی در حذف تصویر دختران از کتاب سوم ابتدایی انجام ‌شده است لذا از این بابت عذرخواهی می‌کنیم و آن را اصلاح می‌کنیم اعتقاد داریم که در این شرایط سخت به تمام فعالیت‌هایی که آموزش‌وپرورش با تمرکز بر دختران انجام می‌دهد، توجه شود.