گردشگری و توریسم

فصل دوم کاوش شهر زیرزمینی سفیدشهر آران و بیدگل پایان یافت

به گزارش ایرنا، مجید منتظر ظهوری روز پنجشنبه در نشستی با خبرنگاران گفت: دستاوردهای درخشانی در این فصل داشتیم و با مطالعات ژئوفیزیک توانستیم فضاهای جدیدی به دست آوریم که شامل داده هایی از سده های ششم و هفتم هجری (مربوط به دوره خوارزمشاهیان تا ایلخانان مغول) بود.
وی با بیان اینکه امتداد مسیر به دلیل وجود سازه هایی مانند چاه آب مسدود شده، افزود: کاوش فصل دوم در امتداد کاوش های فصل گذشته انجام شد و البته با توجه به برخی تخریب ها که در روند توسعه شهر صورت گرفته بود، می دانستیم که با برخی مشکلات از نظر فعالیت میدانی برخورد خواهیم کرد.
سرپرست فصل دوم کاوش شهر زیرزمینی طسمیجان عنوان کرد: بر این اساس با هماهنگی مسوولان امر و دوستداران میراث فرهنگی قرار شد تا از مطالعات میان رشته ای از جمله ژئوفیزیک بهره بگیریم و همه مسیرهایی که گمان برده می شد از بین رفته و همچنین محدوده بنای چهار طاقی به طور کامل با کمک دستگاه جی. پی. آر. بررسی شد تا نقشه راهی برای فصل های آتی کاوش باشد.
وی اضافه کرد: مطالعات ژئوفیزیک نشان می داد که این مسیرها تا زیر خیابان 22 بهمن سفیدشهر ادامه می یابد و حتی با گمانه ای در انتهای این خیابان به فضاهایی با طاقچه رسیدیم که تا کف آواربرداری شد.
ظهوری بیان کرد: با توجه به این شرایط در کاوش های آتی تلاش برای آزادسازی سایر فضاها ادامه خواهد داشت که البته در آنها ساخت و سازهای مسکونی صورت گرفته است.
وی یادآور شد: چهار سطح مجزا از نظر ارتفاعی در این دستکندها داریم که مانند سبک معماری نقاط کویری فلات مرکزی ایران در آن دوره می باشد و در نوش آباد هم نمونه های آن را شاهدیم.
سرپرست فصل دوم کاوش های شهر زیرزمینی طسمیجان در مورد کاربردهای این فضاهای دستکند افزود: چند گمانه زنی در این زمینه وجود دارد که یکی استفاده از آنها در برخی شرایط اقلیمی خاص مانند سرما و گرمای شدید یا مقابله در برابر هجوم دشمنان احتمالی است.
وی به استفاده از این فضاهای دستکند در داستان های اساطیری از جمله ماجرای فتح قلعه گردآفرید از سوی سهراب در شاهنامه فردوسی اشاره و تاکید کرد: بیشتر داده های به دست آمده از سفالینه ها نیز به زمان حضور مغول ها در ایران بازمی گردد که تا حدودی گمانه ها و علت ساخت این سازه ها را روشن می کند.
ظهوری در مورد ادامه فعالیت های باستان شناسی در منطقه، به محدودیت زمانی و مالی کاوش ها اشاره کرد و ادامه داد: کاوش زیر زمین، در این دستکندها بسیار دشوارتر و پیچیده تر از کاوش روی سطح زمین است و به دلیل لزوم خاکبرداری و تمهید ایمنی تا پشتیبانی، نیازمند هزینه های بیشتری می باشد.

** سازمان میراث فرهنگی، طسمیجان را دریابد
رییس شورای اسلامی شهر سفیدشهر گفت: تصویب سند چشم انداز توسعه پایدار شهر که یکی از مولفه های آن اقتصاد پایدار می باشد، ضرورت توجه به موضوع گردشگری با توجه به ظرفیت های منطقه را ایجاب کرد.
حسن نظری افزود: بر این اساس شناسایی هویت شهر و از جمله موضوع شهر زیرزمینی در دستور کار قرار گرفت تا پاسخ روشنی در این زمینه به مردم نیز داده شود چرا که شناسنامه سفیدشهر با اثرهایی که از نیاکان ما بجا مانده، تعریف می شود.
وی با اشاره به تنگناهای اعتباری شهرداری ها بیان کرد: شهرداری در بودجه سال جاری 2 میلیارد ریال برای شهر زیرزمینی و احیای بنای چهار طاقی، ساختمان مشرف بر شهر زیرزمینی، اعتبار در نظر گرفته بود.
شهردار سفیدشهر تاکید کرد: برای تملک ساختمان های محدوده شهر زیرزمینی، شهرداری ریالی هزینه نکرد و همه بناها با کمک مردم و انجمن دوستداران میراث فرهنگی وقف و تملک شده است.
وی تشریح کرد: 13 مالک در مجموع فضاهای آن محدوده را در اختیار داشتند که جز 2 نفر، همه املاک را وقف کردند تا کار آغاز شود اما انتظار می رود در ادامه این مسیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وارد عمل شده و کمک کند.

** تعریف محور گردشگری سفیدشهر
شهردار سفیدشهر نیز در این نشست به شناسایی 20 نقطه با ظرفیت تاریخی، فرهنگی و گردشگری اشاره و عنوان کرد: طرح جامع شهر واجد بافت های با ارزش تاریخی مصوب است و 2 اثر ثبت ملی آب انبار و امامزاده بی بی سکینه در کنار چهارطاقی، شهر زیرزمینی و مهرکده بخشی از این محور می باشد.
علی پوربافرانی افزود: بر این اساس شهرداری با هماهنگی میراث فرهنگی و شورای شهر محور گردشگری را تعریف و به اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان ارائه کرده تا بتوانیم از اعتبارهای ستاد بازآفرینی شهری در این زمینه استفاده کنیم.
وی بیان کرد: نزدیک به پنج میلیارد ریال در بودجه سال 98 شهرداری برای شهر زیرزمینی طسمیجان و مهرکده نرسه پیش بینی شده اما حمایت دستگاه های مرتبط از جمله اداره کل میراث فرهنگی استان همچنان نیاز است تا گام های خوبی برای فصل های آتی کاوش برداشته شود.
برخی کارشناسان بر این باور هستند که این فضای دستکند در بخش های زیادی از زیر شهر گسترده و سازه نیز به دوره ساسانیان بازمی گردد اما برخی دیگر میزان گسترش و تعیین قدمت شهر زیرزمینی طسمیجان در سفیدشهر را نیازمند بررسیهای دقیق میدانی و کاوش های باستان شناسی بیشتر عنوان می کنند.
این دستکند زیرزمینی دارای سیستم های تهویه بوده که از طریق کانال هایی به طبقه اول و از آنجا به سطح زمین می رسیده است.
سفیدشهر با جمعیت بیش از هشت هزار نفر از توابع شهرستان آران و بیدگل می باشد.
شهرستان افزون بر 103 هزار نفری آران و بیدگل با برخورداری از 133 اثر تاریخی، طبیعی و معنوی ثبت شده در فهرست آثار ملی در فاصله 6 کیلومتری کاشان و 215 کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد.
8123

انتهای پیام /*


فرهنگی


اثر تاریخی


شهرزیرزمینی طسمیجان


سفیدشهر آران و بیدگل