گردشگری و توریسم

نحوه آبرسانی قرون میانه اسلامی در کاشان کشف شد

به گزارش روز شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، زهرا ساروخانی با اعلام این خبر گفت: این سیستم که دارای سازه های آبی تاریخی است در دو دوره تاریخی احتمالا ایلخانی و صفویه احداث شده است.
به گفته این باستان شناس، این که قدمت این آثاربه دوره قبل از اسلام و با کاربری ویژه برسد نیازمند ادامه کاوش های باستان شناسی و تکمیل مطالعات در این خصوص است.
ساروخانی با بیان اینکه پنجمین فصل از کاوش های باستان شناسی شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام است افزود: با ادامه کاوش های باستان شناسی در آینده نزدیک، سازه های آبی شهر نوش آباد در کنار سایت موزه شهر زیر زمینی، به موزه آب تبدیل خواهند شد.
وی گفت: نتایج به دست آمده تاکنون در خصوص دستکندهای نوش آباد بیانگر وجود یک نظام اجتماعی ویژه مورد توجه صاحب نظران مطالعات اجتماعی و باستان شناسی است.
به گزارش ایرنا، این کشف در کنار دیگر آثار شناسایی شده شهر زیرزمینی نوش آباد، نظیر پایاب، قناب و دستکندهای منشعب از آن مجموعه بی نظیری را بوجود آورده که راه را برای ثبت جهانی آن آسان و هموار می کند.
قابلیت تبدیل این کارگاه بعد از حفاری های باستان شناسی به سایت موزه آب از دیگر ویژگی های مهم آثار بدست آمده در این فصل است. با توجه به مطالعه و شواهد به دست آمده تاکنون قدمت آثار کشف شده به دوره صفوی و قبل از آن (ایلخانی ـ سلجوقی) می رسد.
شواهد بدست آمده در کاوش های باستان شناسی این فصل،تعداد طبقات این شهر را به چهار طبقه رسانده که به وسیله چاه های عمودی به یکدیگر متصل می شوند.
از دیگر کشفیات این کاوش پله های دستکند است که در بعضی قسمت ها در اختلاف سطح ها ایجاد شده است.
همچنین حجم قابل توجه سفال های بدست آمده، طی فصل های دوم و چهارم در برگیرنده تمام روش های سفالگری در همه قرون اسلامی بوده است.
این در حالی است که اهمیت و جایگاه ویژه شهر کاشان در صنعت سفالگری در سطح ملی و جهانی پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی نوش آباد را بر آن داشت تا تهیه بانک اطلاعاتی سفال اسلامی از مجموعه به دست آمده را در محل ساختمان پایگاه در دستور کار خود قرار دهد که بعد از تکمیل و طی مراحل اداری، به مراکز مطالعات سفال دوران اسلامی تبدیل خواهد شد.
فصل چهارم کاوش باستان شناسی در شهر زیرزمینی نوش آباد مدت 30 روز و با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و اعتبار مالی شهرداری نوش آباد به طول انجامیده است.

** نوش آباد

در روایت بازماندگان سیلک کاشان، وقتی به نوش آباد می رسی، افسانه ای دهان به دهان شنیده می شود که زیر پوست این شهر، تاریخ نفس می کشد تا اینکه در کمال ناباوری، در آغاز دهه هشتاد رویای شهری در زیر زمین نوش آباد به حقیقت پیوست.
شهر زیرزمینی نوش آباد، رازی در دل زمین که با آخرین ضربه کلنگ باستان شناسان راهی تاریخ شد. شهر زیر زمینی نوش آباد بر روی تپه های سیلک که هنوز یادگاری هایی از هنر مردمانی از دوره ی سلجوقی تا قاجار رو به رخ گردشگران می کشد، این شهر شگفت انگیز با معماری دست کن در آران و بیدگل، یکی از شهر های زیر زمینیِ شگفت انگیز دنیاست که زندگی در زیر نور چراغ های پیه سوز، شبیه زندگی در شهر سایه هاست.
این شهر در دل زمین در دوره های مختلف تاریخی کاربرد نظامی و دفاعی داشته و برای دفاع در برابر یورش مهاجمان و دشمنان خارجی مهم ترین هدف سازنده گانِ این شهر عجیب و غریب است. این شهر جایی است که باید از کوچه پس کوچه های تنگ و باریک عبور کنیم تا به دنیایی شگفت انگیزی برسیم، جایی که رمز آلود و عجیب سکوتِ تاریخ رو فریاد می زند و روزگاری صدایِ پرهیاهو اعماق زمین به گوش هیچ موجود زنده ای نمی رسید و هم اکنون محفلی برای بازدید مردمان روزگار ما شده. شهر زیرزمینی نوش آباد، پایتخت انوشیروان یکی از پادشاهان ساسانی در 10 کیلومتری کاشان واقع شده که زیر بافت قدیمِ شهر، آران و بیدگل، شکل گرفته است.
جالب است بدانیم کشف این سازه باور نکردنی به صورت اتفاقی و توسط فردی که قصد حفر چاه در منزل خود را داشت صورت گرفت و به دلیل پیدا نشدن ورودی اصلی از آب انبار مجاور این شهر رفت و آمد صورت می گرفت و هم اکنون این شهر عجیب یکی از جاذبه های گردشگری کاشان و از دیدنی های کاشان محسوب می شود.
فراهنگ ** 3377 ** 1355 **

انتهای پیام /*


فرهنگی


ميراث فرهنگي


کاوش باستانی


نوش آباد