معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی از برنامه ریزی های این اداره کل برای رونق هنر ترکه بافی در این استان خبر داد و گفت: ترکه بافی، از صنایع دستی خراسان جنوبی بوده و سالیان متمادی است، روستاییان هنرمند استان با سرانگشتان طلایی خود آن را زنده نگه داشته اند.
حسین عباس زاده معاون صنایع دستی این اداره کل، در این باره گفت: َترکه بافی، از صنایع دستی خراسان جنوبی بوده و سالیان متمادی است، روستاییان هنرمند استان با سرانگشتان طلایی خود آن را زنده نگه داشته اند.
به ساخت انواع ظروف با استفاده از شاخه های نازک وباریک درختان و درختچه ها “َترکه بافی” می گویند.
پس از جدا سازی شاخه های (ترکه ها – سافت ها) مورد نظر از دو نوع درخت بید (سرخ بید (مینا) و بید رودی) و یا درختچه سافترگ (بادام کوهی، بادام تلخ)، آنها را از هر گونه برگ وزائده پاک کرده و بر حسب طول و قطر دسته بندی می کنند.
در صورت استفاده از ترکه های قدیمی و غیر منعطف، آنها را چندین روز در آب می خیسانند تا انعطاف پذیر شود.
از تولیدات ترکه بافی بیشتر به عنوان آبکش برنج، شستن سبزی و میوه، سبد میوه، سبزی و گل، خشک کردن میوه ها، حمل بار و جای خوراک حیوانات اهلی استفاده می شود.
ابزار کار این رشته بسیار ساده و محدود به یک چاقو است و این حرفه بیشتر اختصاص به شهرستان بیرجند، بالاخص روستاهای کوهپایه رشته کوه باقران دارد که به عنوان منبع اصلی مواد اولیه این صنعت است.
تکنیک و فن ترکه بافی «سافت بافی» به شماره 813 در فهرست عادی میراث ناملموس ملی ثبت شده است.
« دنیای سفر » این نوشته را از «
میراث آریا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.