گردشگری و توریسم

کافی شاپ شدن باغ نگارستان بی‌حرمتی به بزرگان فرهنگ است

احمد محیط طباطبایی روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، با دعوت به حفظ احترام ارزش های تاریخی و فرهنگی اماکن، قدمت آنها را دستمایه یک مزیت خواند.
وی افزود: وقتی با فضای یک مسجد، مدرسه، دانشگاه یا فروشگاه قدیمی مواجه هستیم، باید سعی کنیم که کاربری آن به همان روال ادامه پیدا کند اما در شرایط کنونی عده‌ای تصور می‌کنند اگر عمری بر یک مکان فرهنگی گذشته است، باید کاربری آن را تغییر دهند.
محیط طباطبایی ادامه داد: ما در امتداد خیابان کوشک لاله زار، هتل قدیمی کاروان را داشتیم که آن را با این قدمت و تاریخچه تخریب کرده، تبدیل به کارگاه و انبار می‌کنند و به صاحبان آن مجوز می‌دهند تا در یک نقطه دیگر هتلی تازه تاسیس کنند؛ این کار ضدفرهنگ و میراث ملی است.
رئیس ایکوم (کمیته غیردولتی موزه‌ها) ایران گفت: ما مدرسه تاریخ شوکتیه بیرجند یا مدارس قدیمی بوشهر را به بهانه نوسازی تغییر کاربری می‌دهیم یا اگر بخواهیم لطف زیادی به آنها کنیم مانند دارالفنون آن را به موزه تبدیل می‌کنیم در حالی که بهترین حالت ممکن آن است که کاربری این مکان‌های قدیمی به عنوان مدرسه یا هرچیز دیگری که قبلا بوده حفظ شود؛ با این کار ارزش‌ها چندبرابر شده و هم ظرفیت موزه‌ای آنها باقی است.
این پژوهشگر فرهنگ، عنوان کرد: چرا آموزش و درس در مدرسه دارالفنون که مهمترین مدرسه تاریخی کشور ما محسوب می‌شود و نشان از یک دوره مهم تغییر و تحولات آموزشی کشور دارد یا مسابقات فوتبال در ورزشگاه امجدیه باید تعطیل شود؟
وی اضافه کرد: چرا فروشگاه فردوسی در خیابان فردوسی با آن قدمت تبدیل به بانک می‌شود؟ آن وقت صندوق پس انداز بانک ملی ایران که فرهنگ بانک و پس انداز معاصر را به مردم یاد داده تعطیل و تبدیل به موزه می شود؟
محیط طباطبایی تاکید کرد: موزه یک مکان با چند تا شیء نیست بلکه نگاهی به عملکرد پیرامونی ماست که ارزش‌های گذشته را برای آینده حفظ می‌کند.
وی گفت: باغ نگارستان تهران هم که مدت کوتاهی است کاربری‌های جدید نامانوسی پیدا کرده، باغی است که از زمان مشروطه به بعد مرکز ثقل فعالیت‌ها، جریان‌ها و تحولات فرهنگی کشور است.
مشاور پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت: اولین مدرسه عالی فلاحت کشور در این باغ تشکیل شد و در بخشی از آن که مدرسه صنایع قدیمه است، معاونت سینمایی شکل گرفته است.
وی گفت: مدرسه هنرهای مستظرفه هم در شکل موزه هنرهای ملی باقی مانده است.
قسمت شمال باغ نگارستان در دوره پهلوی اول دارالمعلمین و دانشسرای عالی شد و با تاسیس دانشگاه تهران به سال 1313 این مکان به آنجا ملحق می‌شود و هم اکنون دارالمعلمین با عنوان دانشگاه تربیت معلم یا خوارزمی در تقاطع خیابان مفتح و انقلاب واقع شده است.
محیط طباطبایی یادآورشد: در باغ نگارستان فعالیت‌های مهمی همچون نگارش لغتنامه دهخدا انجام شده و بعدها شخصیتی مانند دکتر غلامحسین صدیقی آن را به دانشکده علوم اجتماعی و مرکز مطالعات علوم اجتماعی تبدیل می کند. شخصیت‌های فرهنگی درخشانی همچون مرحوم دکتر حسن حبیبی از فارغ التحصیلان همین دانشکده بوده و همین کالبد را حفظ می کنند یا دکتر محمود روح الامینی که فارغ التحصیل همین دانشسرای عالی است.
وی تصریح کرد: چرا باید کتابخانه ای که مرحوم پروین اعتصامی ریاست آن را به عهده داشته، دیگر کتابخانه نباشد؟ چرا دفتر ریاست دانشگاه تهران هم اکنون نباید همان جایی باشد که دفتر رئیس قدیم این دانشگاه یعنی دکتر علی اکبر سیاسی قرار داشته است؟
او اظهار داشت: فضای باغ نگارستان با کمال تاسف بنا به تصمیم مسئولان این دانشگاه، تبدیل به کافی شاپ شده است؛ دفتر دکتر صدیقی اکنون به نگارخانه تغییر کاربری داشته و محل کتابخانه به سفره خانه تبدیل شده است؛ مردم نباید اینجا را که روزی مرحوم عبدالعظیم خان قریب در آن درس می خوانده به عنوان جایی برای خوردن شربت و کافی شاپ به یاد بیاورند.
پژوهشگر فرهنگ معاصر گفت: قرن ها است که دانشگاه سوربن پاریس همچنان فضاهای دست نخورده دارد یا دانشگا‌ه‌های اکسفورد و هاروارد هنوز هم بعد از چند قرن به فعالیت قدیم آموزشی خود مشغول هستند و این مساله حفظ قدمت و اصالت تاریخی حتی بر اعتبار آنها افزوده است.
به تازگی در ضلع شمال غربی باغ نگارستان که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، کافه‌ای ساخته شده که به عرصه و منظر تاریخی- فرهنگی این باغ ارزشمند آسیب رسانده است.
هرچند که «اداره کل میراث فرهنگی استان تهران» و «مدیریت بافت و بناهای تاریخی شهر تهران» ساختِ این کافه را غیرقانونی و فاقد مجوز اعلام کرده‌اند اما مدیریت باغ نگارستان از تمکین به نظر این دو مرجع ذیصلاح خودداری کرده و به ساخت‌و‌ساز غیرقانونی در یکی از زیبا‌ترین باغ‌های تاریخی و فرهنگی پایتخت ادامه داده است.
فراهنگ*3079*9053*1834

انتهای پیام /*


فرهنگي


ميراث فرهنگي


باغ نگارستان


دانشگاه تهران