گردشگری و توریسم

اعتبارات موجود کفاف مرمت بناهای تاریخی کردستان را نمی دهد

محمد رشیدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اداره راه و شهرسازی همکاری خوبی در این ارتباط با میراث فرهنگی دارد و تلاش کرده برخی از اماکن تاریخی را خریداری کند.
وی اضافه کرد: تملک این بناها با اداره راه و شهرسازی است اما نظارت آن همچنان بر عهده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار دارد.
رشیدی یادآور شد: کمبود اعتبارات موجب شده در مواقع اضطراری تنها بتوانیم از تخریب بیشتر بناها جلوگیری کنیم چون نمی توانیم آن بنا را به شکل اول در بیاوریم.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان افزود: نیاز است دادگستری شعبات ویژه ای تشکیل دهد تا در مواقع اضطراری همچون زمانی که مالک ابنیه تاریخی که اقدام به تخریب آن می کند یا شرایط ایجاد می کند مکان تخریب شود به آنها سریعتر رسیدگی شود.
وی با بیان اینکه رضایت مالکین اماکن تاریخی برای ترمیم آن لازم است، گفت: برخی از مالکین با هدف اینکه مکان تاریخی را از نظارت میراث خارج کنند شرایطی را ایجاد می کنند که این بناها تخریب شود.
رشیدی اظهار داشت: هدف بسیاری از آنها ایجاد ساختمان های چند طبقه است اما هر جای دنیا بافت تاریخی از دیگر بافت ها متفاوت تر و حتی ارزش بیشتری دارد.
وی به ذکر مثالی در این رابطه پرداخت و افزود: در چوبی ورودی یکی از منازل تاریخی شهر سنندج که ثبت ملی هم شده عمدا توسط مالک شکسته شد تا معتادین متجاهر وارد آن شده و موجب تخریب این خانه قدیمی شوند.
رشیدی اضافه کرد: این معتادین چوب های های سقف این خانه را شکسته و برای گرم کردن خود آتش زده بودند.
رشیدی با اشاره به اینکه کمک مردم برای حفظ بناهای تاریخی ضروری است، گفت: مردم به دلیل مشکلات اقتصادی فقط امور مادی را مدنظر قرار می دهند اما اگر صاحب مکانی تاریخی هستند باید از آن حفاظت و صیانت کنند.
وی یادآور شد: بارها به سرمایه گذار یا شرکت ها اعلام کرده ایم که از خانه های قدیمی و بناهای تاریخی استفاده کنند اما هیچکس حاضر نیست در یک بافت قدیمی و تاریخی فعالیت کند.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان اضافه کرد: به این باور نرسیده ایم که می توان در یک بافت قدیمی هم کسب درآمد کرد.
وی یکی از دیگر مشکلات برای مرمت و حفظ بناهای تاریخی در کردستان را نبود اعتماد از سوی مالکان بناهای قدیمی دانست و افزود: صاحبان این بناها گمان می کنند اگر هزینه ای برای مرمت این بناها می کنند بدنبال تصاحب آن باشند.
رشیدی یادآور شد: آنها تصور می کنند اگر روزی قصد فروش آن را داشته باشند ما اجازه نمی دهیم و یا هزینه هایی که صورت گرفته به شکل چند برابر از آنها پس می گیریم.
وی تاکید کرد: بارها برای آنها نامه نوشته ایم که چون کار ما محافظت از این اماکن تاریخی است از طریق تسهیلات و کمک های دیگر، مرمت بناها را انجام می دهیم.
رشیدی با اشاره به واگذاری اماکنی که مالکیت آن در دست دولت است، گفت: بخش خصوصی با سرمایه گذاری از طریق صندوق احیا در ساختمان حمام عبدالخالق رستوران و اقامتگاه سنتی ایجاد و اکنون این بنا در اجاره آنها است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان افزود: پیشنهاد دادیم بعد از مرمت پل های تاریخی شیخ و قشلاق سنندج آنها را در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم که هم کسب درآمدی باشد و هم توسط این بخش از آن محافظت شود.
وی اظهار داشت: قبلا در این پل ها نورپردازی های خاصی انجام دادیم که بویژه در تاریکی شب به معرفی بنا می پرداخت و در زیبایی شهر نیز تاثیر داشت اما لامپ ها و کابل ها به سرقت رفت.
رشیدی گفت: یکی از اماکن تاریخی را در اختیار دبیرخانه پایگاه منظر فرهنگی تاریخی هورامان در سنندج قرار داده ایم که در روزهای آینده راه اندازی می شود.
وی با بیان اینکه حمام خان، مرکز ایرانشناسی و حمام عبدالخالق به بخش خصوصی سپرده شده است، اضافه کرد: خانه متوسل و یک زمین نیز در چهار راه حبیبی از طریق ماده 27 برای ایجاد رستوران سنتی در حال واگذاری است.
رشیدی افزود: عمارت کمانگر در سقز از ساختمان های شاخص تاریخی این شهر است بعد از فوت مالک اصلی این ملک به ورثه رسید که قصد فروش آن به میراث فرهنگی را داشتند اما قیمت های نجومی ارائه می دهند و به قیمت روز ملک در شهر هم توجه نمی کنند.
وی با بیان اینکه عمارت های خسروآباد و مشیردیوان در سنندج هم به صورت کامل تملک نشده است، تاکید کرد: هنوز با 12 نفر از وارث عمارت خسروآباد به توافق نرسیده ایم.
رشیدی با اشاره به اینکه جاذبه های زیادی در کردستان داریم، گفت: برخی از جاذبه ها طبیعی را گردشگران به همان شیوه قدیمی که دارد، دوست دارند.
استان کردستان دارای یک هزار و 520 اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکان های طبیعی است، 872 اثر از این تعداد شامل 773 اثر غیر منقول شامل (آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد میراث طبیعی، 56 مورد میراث معنوی و 23 مورد میراث منقول در فهرست آثار باستانی کشور به ثبت رسیده است.
6108/9102

انتهای پیام /*


فرهنگي


ميراث فرهنگي


مرمت بناها


كمبود اعتبار