گردشگری و توریسم

ماندگاری آثار هنرهای صنایع دستی میبد

میبد که به شهر سفال، سرامیک و زیلو معروف است و نام آن به واسطه زیلو و طرح خورشید خانم حکاکی شده بر روی ظروف سفالی در عرصه ملی و جهانی درخشش خاصی دارد.

طرح خورشید خانم در سال ‎۱‎۹‎۷‎۱ برنده جایزه نمایشگاه بین المللی مونیخ شد ، همچنین اندک زمانی نیست که این شهر به خاطر زیلو دست بافته نفیس و زیبایش جهانی شده ‌است.

با این حال هنرمندان حوزه صنایع دستی آن که هنر دست‌هایشان زینت بخش غرفه‌های میبد و استان یزد در نمایشگاه‌های کشوری و بین المللی است به علت وجود  بی‌مهری‌ها به گفته خودشان دیگر کمترین انگیزه برای ماندن و ادامه فعالیت دارند.

به گفته هنرمند حوزه سفال و سرامیک با ۴۰ سال سابقه فعالیت  ،« تنها ۲ سال یک بار کارت شناسایی آنها تمدید می‌شود و گاهی سالی یک بار یا ۲ بار گذر مسوولانی از شهر و استان و کشور برای بازدید به سمت کارگاه‌های سفال و سرامیک می‌افتد که از احوال ما جویا شده و قول رفع مشکلات می‌دهند».

محمود آقایی که با هشت کارگر بیمه شده و تعدادی هم کارگر پاره وقت در کارگاه خود مشغول به کار است ، افزود: تا به حال تسهیلات کم بهره دریافت نکرده و وام هایی که دریافت کرده  با بهره بانکی رایج ‌است.

وی ادامه داد: با وجود مشکلات دوره کرونا که همه را درگیر گرفتاری‌های اقتصادی نظیر نبود درآمد برای پرداخت حق و حقوق کارگران، هزینه آب ، برق و انرژی کرد ، کمترین حمایت از آنها صورت گرفته ‌است.

وی مشکلات تهیه مواد اولیه را هم ذکر کرد که قبلا با پرداخت چک تامین می‌شد و درحال حاضر باید به صورت نقدی و در  موقع خرید پرداخت شود.

آقایی در ادامه  با اشاره به طرح خورشید خانم سفال میبد که برند جهانی است اظهار تاسف کرد که سفال و سرامیک که قدمتی دیرینه در میبد دارد به نام این شهر جهانی نشد.

هنرمند زیلوباف میبدی با ۱۹ سال سابقه فعالیت در این حوزه  گفت: با وجودی که این شهر ثبت جهانی شده بازارچه زیلو ندارد و  اِلمانی از زیلو درشان این هنر در هیچ کدام از میدان‌های شهر نصب نشده‌ است.

سعید اشتری با اشاره به درخواستی که برای ایجاد شهرک زیلو داده  است، گفت: مسوولان در حال حاضر برخلاف بخش خصوصی فعالیت های کمتر دارند باید تلاشی بیشتر در این حوزه برای سر و سامان دادن به کارگاه‌ها و همچنین مبلمان شهری برای جذب گردشگران داشته ‌باشند.

وی که پیش از این با ۱۱ کارگر در کارگاه خود مشغول فعالیت بود، الان به سبب تغییر مکان کارگاه و کمبود فضا پنج نفر کارگر دارد ، گران بودن مواد اولیه زیلوبافی نظیر نخ و رنگ را یادآورشد و بر حمایت بیشتر از سوی مسوولان برای  ترغیب و مکلف کردن کارگاه‌ها در بیمه کارگران زیلوباف تاکید کرد.

همچنین هنرمند رشته میناکاری و مشبک سازی و لعاب کاری روی سفال که حدود ۱۴ سال سابقه فعالیت در این حوزه دارد نیز حمایت بیشتر مسوولان را خواستار شد.

فهیمه دهقانپور که تا به حال شاگردان زیادی را آموزش داده و چند نفرشان کارهایی را برای تولید در منزل ارائه می‌دهند به شرکت در نمایشگاه‌ها نیز اشاره کرد و خواست تسهیلاتی کم بهره برای حضور و عرضه محصولات در نمایشگاه‌ها ‌شد.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میبد هم گفت: با توجه به ضوابط و دستورالعمل‌ها به فعالان حوزه صنایع دستی به خصوص زیلوبافان تسهیلات داده می شود، همچنین فضا برای ایجاد کارگاه به هنرمندان سفال و سرامیک اختصاص داده شد .

رسول مشتاقیان در ادامه با اشاره به مشکلات اقتصادی ناشی از وضعیت کرونا افزود: تا به حال ۱۰۰ نفر در حوزه صنایع دستی برای دریافت تسهیلات معرفی شده‌اند که به ۱۲ نفر تسهیلات بلاعوض ۵۰۰ هزار تومانی پرداخت  شد و به افرادی نیز تسهیلات به میزان صد میلیون ریال پرداخت می شود.

وی با اشاره به پرداخت تسهیلات به حدود ۴۰۰ نفر در چند سال اخیر در این حوزه شرکت فعالان صنایع دستی در نمایشگاه های برگزار شده را  یادآور شد و به تامین دستگاه‌های زیلوبافی برای زیلوبافان نیز اشاره کرد.

این مسوول ثبت ملی پنج رشته‌ صنایع دستی میبد شامل زیلوبافی ، سفال و سرامیک ، کاربافی ، موتابی و خراطی سنتی و ثبت جهانی زیلو را نیز یادآور شد.

وی با ذکر رشته های چلنگری ،  قلمزنی و چرمدوزی  از دیگر رشته‌های صنایع دستی به برگزاری دوره‌های آموزشی رایگان طرح و نقش زیلو و سفال ، همچنین زیلوبافی و تولید سفال و معرفی افرادی برای دریافت نشان مرغوبیت کالا در سطح کشور اشاره کرد.

بیش از یک هزار نفر در رشته‌های مختلف صنایع دستی در میبد مشغول به فعالیت هستند و از این تعداد ۴۰۰ نفر در کاربافی و ۳۰۰ نفر در زیلوبافی اشتغال دارند.

مرکز شهرستان ۱۰۵هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.   

همچنین به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون ۱۷۵ هزار و ۹۲۷ نفر به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده اند و با فوت ۷۴ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد  افراد متوفی به هشت هزار و ۴۲۵ نفر رسید.

سیما سادات لاری روز سه شنبه  افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر ۲۰ خرداد  بر اساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاه های علوم پزشکی ۲ هزار و ۹۵ بیمار جدید مبتلا به کووید- ۱۹ در کشور شناسایی شدند، از بین تعداد  ۹۰۱ تن مربوط به موارد بستری و بقیه موارد سرپایی یا در تماس با مبتلایان بودند که شناسایی شدند.

وی ادامه داد: بر اساس این گزارش ها تاکنون ۱۳۸ هزار و ۴۵۷ نفر از بیماران بهبودیافته و از بیمارستان ترخیص شده اند و ۲ هزار و ۶۳۹  بیمار تحت مراقبت در بخش های آی. سی . یو قرار دارند که امیدواریم شفا پیدا کنند.

وی گفت: تاکنون یک میلیون و ۱۲۸ هزار و ۶۰۱ مورد آزمایش تشخیص کووید- ۱۹ در کشور انجام شده است.