طرز تهیه قورمه سبزی Ghormeh Sabzi در شیراز به طور کامل در این قسمت توضیح داده ایم.
مواد مورد نیاز جهت قورمه سبزی شیرازی :
• نیم کیلو گوشت گوسفند ( بیشتر از قسمت ماهیچه استفاده میشود )
• ۱ عدد پیاز متوسط
• نیم کیلو سبزی قورمه سبزی
• ۱ قاشق شنبلیله ی خشک
• ۲۰۰ گرم لوبیا قرمز ( از کنسرو لوبیا هم میتوانید استفاده کنید )
• ادویه جات (نمک ، فلفل ، ادویه کاری ) به میزان دلخواه
• ۳ عدد لیمو عمانی
• نصف استکان آبغوره یا آب نارنج
• چند حبه سیر
دستور پخت قورمه سبزی شیرازی :
لوبیا ها را از قبل خیس میکنیم تا در هنگام پخت بهتر بپزند . سبزی ها را نیز خیلی ریز خورد میکنیم و کمی سرخ میکنیم . اگر بخواهیم خاصیت سبزی همچنان حفظ شود نباید انها را زیاد سرخ کنیم و تفت دهیم . اما اگر میخواهیم قورمه سبزی ما رنگ تیره ایی داشته باشد باید به مقدار زیاد آن را با روغن تفت دهیم . پیاز و سیر را ریز ریز کرده و در روغن تفت میدهیم و لوبیا ها و گوشت را به همراه فلفل و ادویه کاری به پیاز اضافه کرده و همراه با هم تفت میدهیم . و بعد از کمی سرخ شدن ۲ تا ۳ لیوان آب به آن اضافه کرده و صبر میکنیم تا ۱ ساعت زمان بگذرد و گوشت و لوبیا نیم پز شود . حالا سبزی های تفت داده شده را به مواد اضافه میکنیم و نمک را نیز به خورشت اضافه میکنیم .و باز صبر میکنیم تا خورشت کاملا جا بیفتد و غلیظ شود . اواخر پخت لیموعمانی ها را سوراخ کرده و به خورشت اضافه میکنیم و بعد آبلیمو یا آب نارنج را نیز به ان اضافه میکنیم . و زمانی که سطح خورشت را لایه ایی از روغن پوشاند آن را سرو میکنیم .
آبغوره ایی که در قورمه سبزی استفاده میشود در شهر شیراز به وفور و با کیفیت مرغوب یافت میشود و خواص گوناگونی دارد . آبغوره به هضم غذاهای چرب و سنگین و کنترل وزن کمک میکند و برای کبد چرب بسیار مفید است . آبغوره دارای ویتامین C میباشد و به دلیل ترکیبات ضدعفونی کننده که دارد پاک کننده ی روده و معده نیز میباشد .
اما در برخی موارد آبغوره توصیه نمیشود و اگر کسی دارای شرایط خاص باشد بهتر است که از آبغوره در قورمه سبزی یا هر غذای دیگری استفاده نکند . مثلا در طب سنتی آبغوره طبع سرد دارد و گفته میشود کسانی که دچار ضعف اعصاب هستند از آبغوره استفاده نکنند یا اینکه مصرف آبغوره ی زیاد برای زنان باردار توصیه نمیشود . در برخی موارد به آبغوره نمک نیز اضافه میشود . پس کسانی که فشار خون یا بیماری های قلبی و کلیوی دارند باید از خوردن آبغوره های شور پرهیز کنند .اگر آبغوره ایی که استفاده میکنید به میزان دلخواه ترش نیست میتوانید آن را به مدت خیلی کم مثلا ۵ دقیقه بجوشانید تا کمی ترش تر شود .این عمل باعث میشود که مدت زمان بیشتری هم بتوان از آن ابغوره نگه داری کرد و از خراب شدن آن به هردلیلی جلوگیری میکند .
در شیراز آب نارنج نیز بسیار استفاده میشود . آب نارنج نیز طبع سرد و خشکی دارد . و سرشار از انواع ویتامین هاست و همچنین باعث کنترل فشار خون بالا ، درمان ترش کردن معده و معالجه ی تورم در گلو میشود . از آب نارنج علاوه بر استفاده در قورمه سبزی در غذاهای دیگر یا انواع سالادها و یا شربت ها نیز استفاده میشود . آب نارنج برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است و از نفخ جلوگیری میکند و باعث درمان نفخ نیز میشود . در کاهش قند خون موثر است و به بیماران دیابتی پیشنهاد میشود که آب نارنج را در وعده ها ی غذایی خود مصرف کنند .
ادویه ی کاری که در شیراز در انواع خورشت ها ، ماکارونی ، کتلت و غذاهای دیگر استفاده میشود شامل ترکیباتی چون هل ، میخک ، گشنیز ، زردچوبه ، دارچین ، فلفل ، گل سرخ و ….. میباشد . این ادویه طعم بسیار خاصی به غذا میدهد . البته کسانی که مشکل معده دارند بهتر است خیلی کم از این ادویه استفاده کنند .
شهر شیراز غذاهای سنتی بسیار خوشمزه ایی دارد که طرفداران بسیاری زیادی دارد که از انواع آن میتوان کلم پلو شیرازی ، شکر پلو ، آش سبزی ، یخنی ، قورمه سبزی و آش ماست را نام برد .
میتوانید با کلیک بر روی Zereshk Polo – epersianfood دستور پخت زرشک پلو را در سایت www.epersianfood.com ببینید.