اخبار گردشگری

اختصاص ۱٫۵میلیارد ریال برای مرمت بنای تاریخی 'زیج منیژه' سرپل ذهاب

به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار ایرنا؛ اکبرسنجابی در حاشیه بازدید از آثار باستانی زیج منیژه روستای پاطاق از توابع بخش مرکزی سرپل ذهاب با بیان اینکه آثار تاریخی هویت گذشتگان ما است ، افزود: مرمت و بهسازی آثار تاریخی این شهرستان در دستور کار است و از تمام ظرفیت ها برای تحقق این مهم استفاده می شود.
وی با اشاره به ظرفیت بخش گردشگری شهرستان و ثبت ملی ۱۴۶ اثر باستانی و تاریخی با قدمت چندین هزار ساله در سرپل ذهاب، بر لزوم توجه بیشتر مسئولان نسبت به مرمت و نگهداری این آثار تاکید کرد.
به گفته سنجابی ، توجه به میراث فرهنگی و اماکن تاریخی به عنوان یک صنعت بزرگ جذب درآمد در حوزه گردشگری محسوب می شود و در این حوزه نقش به سزایی دارد.
بنای تاریخی ‘زیج منیژه’ که قدمت آن به دوره ساسانیان می رسد، در داخل بافت روستای پاتاق از توابع سرپل ذهاب در استان کرمانشاه قرار دارد.
زیج منیژه در بخش پایین دست طاق گرا و کوه بزرگ پاتاق، در نزدیکی گور دخمه مادی قرار دارد که مردم بومی به آن ‘کل داوود’ می گویند.
این بنا دارای پلان مستطیل شکلی است که با جهت شرقی، غربی و با استفاده از مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است که در بخش مرکزی این بنا تالار نسبتا بزرگی وجود دارد که پیرامون آن را راهروهایی احاطه کرده است.
از طریق راهروهای شمالی می توان به مجموعه اتاق های ضلع جنوبی بنا و از طریق راهرو جنوبی به مجموعه اتاق های ضلع شمالی دسترسی پیدا کرد.
هریک از راهروهای شرقی و غربی پیرامون تالار نیز به راهرو دیگری منتهی می شود که در نهایت از طریق این راهروها می توان به مجموعه اتاق های ضلع شرقی و غربی بنا دسترسی پیدا کرد.
در گذشته، هر ضلع قلعه ۳۰ حجره با طاق های گهواره ای شکل داشته است که امروزه تنها ۲ حجره سالم بر جای مانده است.
دروازه قلعه در ضلع غربی این بنا قرار داشته است و در ضلع شرقی، هنوز هم بقایای جریان آب دیده می شود.
در هر زاویه قلعه، یک برج و در میان هر ۲ برج اصلی، ۲ برج کوچک تر ساخته شده است که در میانه این دژ، سازه چهارگوش مانند دیگری دیده می شود که ارگ دژ به شمار می رود.
شواهد و مدارک معماری از جمله شکل درگاه ها و قوس ها و همچنین نحوه پوشش سقف فضاها نشان می دهد این بنا به احتمال زیاد متعلق به اواخر دوره ساسانی است.
بنای تاریخی زیج منیژه پاتاق در سال ۱۳۸۴ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۳۴۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
سرپل ذهاب یکی از مناطق استان کرمانشاه است که دارای پیشینه و قدمت چند هزار ساله است و در این شهرستان ۲۲۴اثر تاریخی و فرهنگی وجود دارد که از این تعداد تاکنون ۱۴۶ اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است .
سرپل ذهاب در غرب استان کرمانشاه بیش از ۹۰ هزار تن جمعیت و ۴۸ کیلومتر مرز با عراق دارد.
۷۰۷۹/۷۳۹۹/۳۰۱۲/۳۰۳۳ خبرنگار:سیروس صدیقی چگینی ** انتشار دهنده:فرزاد نویدی

انتهای پیام /*


فرهنگی


باسازی


زیج منیژه


سرپل ذهاب