اخبار گردشگری

تفاهم نامه استحکام بخشی سایت جهانی تخت سلیمان تمدید شد

به گزارش روز چهارشنبه گروه فرهنگی ایرنا از معاونت میراث فرهنگی، نشست بررسی روند استحکام بخشی ایوان غربی تخت سلیمان (ایوان خسرو) با حضور محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور، فرهاد عزیزی مدیرکل امور پایگاه های جهانی، ولفرام یگر مدیر گروه طراحی سازه دانشکده معماری دانشگاه درسدن آلمان، محمد فتحی مدیر پایگاه تخت سلیمان به همراه تعدادی از کارشناسان ارشد پایگاه های جهانی تخت سلیمان و ارگ بم برگزار شد.
پرفسور یگر که از سال ۲۰۱۱ با مجموعه های جهانی تخت سلیمان و ارگ بم همکاری دارد در این نشست به ارائه گزارش عملکرد تیم آلمانی در رابطه با اقداماتی که در محوطه جهانی تخت سلیمان انجام شده پرداخت.
در این نشست مجموعه فعالیت هایی که قرار است کارشناسان ایرانی با همکاری دانشگاه درسدن در ارگ بم، میدان نقش جهان اصفهان و شوشتر در آینده انجام دهند مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین تفاهم همکاری مشترک بین سازمان میراث فرهنگی و دانشگاه درسدن آلمان در خصوص استحکام بخشی ایوان غربی تخت سلیمان که از شاخص ترین بناهای این مجموعه با دو دوره معماری ساسانی و ایلخانی است به مدت پنج سال تمدید شد.
طالبیان در این نشست تخصصی گفت: اقدامات حفاظتی انجام گرفته بر روی ایوان غربی تخت سلیمان (تخت خسرو) که با تولید نمونه های آزمایشگاهی صورت می گیرد لازم است به تایید شورای راهبردی پایگاه جهانی تخت سلیمان برسد و پس از آن با تایید کمیته فنی سازمان میراث فرهنگی وارد فاز اجرایی شود.
وی افزود: نمونه های آزمایشگاهی تولید شده در مجموعه جهانی تخت سلیمان قرار است به زودی به دانشگاه درسدن آلمان ارسال شود تا پس از بررسی دوباره، نتیجه آزمایش ها برای اقدامات اجرایی آینده مورد استفاده قرار گیرد.
محمد فتحی و پرفسور یگر نیز در این نشست به ارائه گزارش عملکرد فعالیت های صورت گرفته در تخت سلیمان پرداختند.
به گفته فتحی، نخستین مرحله همکاری در سال ۹۴ با اقدامات مطالعاتی چون گسترش گمانه موجود در مجاورت ایوان خسرو، مطالعات باستان شناختی، تری دی اسکن، آنالیز کوره و گچ نیم پخت و نیم کوب ساسانی که اکنون از سوی پایگاه تخت سلیمان با همان روش سنتی در حال انجام است آغاز شد.
وی افزود: فاز دوم همکاری، استحکام بخشی قسمت شرقی ایوان خسرو با ملاتی پیشنهادی بود که این موضوع در کمیته فنی مطرح و قرار شد ملات یاد شده پیش از استفاده در بخشهای مورد نظر در دو دیوار نمونه که با مصالحی از آجر و سنگ لاشه ساخته می شود آزمایش شود.
فتحی خاطرنشان کرد: به همین منظور دو نمونه دیوار با مشابه سازی ترک های ایوان ایجاد شد که یکی از آنها دیوار آجری با ملات گچ نیم کوب با آجرهای ساسانی و دیگری دیواری با سنگ لاشه به سبک ایلخانی بود که در سال گذشته تزریق گچ نیم کوب به همراه ماده ای روان کننده بر روی دیوار آجری ساخته شده انجام گرفت.
مدیر پایگاه جهانی تخت سلیمان تزریق ملات پیشنهادی به دیوار نمونه ساخته شده از «سنگ لاشه» در سال ۹۶ را مرحله سوم همکاری های بین پایگاه و دانشگاه درسدن آلمان برشمرد و اظهار کرد: این اقدام نیز روز گذشته صورت گرفت و قرار است این دیوار به منظور بررسی آزمایش صورت گرفته، مدتی در شرایط جوی منطقه نگهداری شود.
فتحی انجام برش بر دیوار آزمایشی که سال گذشته تزریق ملات پیشنهادی بر روی آن انجام گرفته و مدتی نیز در شرایط جوی منطقه قرار گرفته بود را از جمله اقدامات امسال خواند و گفت: قرار است با بررسی نتایج این آزمایش نسبت به مرمت دیواره اصلی تصمیم گیری شود.
مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان با ۱۲هکتار مساحت یکی از محوطه‌های تاریخی مهم کشور است که نشانه‌ها و بقایای استقرار از هزاره اول قبل از میلاد مسیح تا قرن ۱۱ هجری قمری در آن ملاحظه می‌شو.
اوج شکوه و آبادانی تخت سلیمان به دوره ساسانی برمی‌گردد که ساختمان آتشکده آذرگشنسب در آنجا احداث و به عنوان مهمترین معبد مورد احترام ایرانیان زرتشتی در زمان ساسانیان نقش بسیار تعیین کننده‌ای در حیات سیاسی- اجتماعی حکومت مذکور ایفا می‌کرد و آتش جاویدان آن به مدت هفت قرن نماد اقتدار آئین زرتشت محسوب می‌شد.
تخت سلیمان در نزدیکی تَکاب و روستای تخت سلیمان (در گذشته نصرت‌آباد) در استان آذربایجان غربی و ۴۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر واقع شده است.
فراهنگ**۳۰۷۹**۱۰۵۵
دریافت: علی اسدی** انتشار: زینب کارگر

انتهای پیام /*

ارتباط با سردبیر:
newsroom@irna.ir



تماس بی واسطه با مسئولین